Informace o soupravě:
· Účelem testu je odhalení potravinových intolerancí (ne však alergií), které mohou způsobovat dlouhodobé nespecifické potíže (dyskomfort v krajině břišní, nadýmání; extraintestinálními projevy mohou být nadváha, bolesti hlavy či migréna, poruchy spánku, náchylnost k infekcím, kožní potíže a celkové neprospívání).
· IgG4 protilátky je výhodnější stanovovat u pacientů, u kterých jsou prokázány nebo je podezření na klasické alergické symptomy (alergie na prach, pyly, ale i potraviny) a tím pádem zvýšenou hladinu IgE protilátek v krvi.
· Souprava je určena pro 4 pacienty. V každém stanovení je obsaženo 20 potravinových antigenů a 4 standardy.
· Seznam antigenů: arašídy, banán, celer, jahoda, ječná mouka, kari, kiwi, kravské mléko, lískový ořech, mrkev, pepř, pomeranč, pšeničná mouka, rajče, sezam, sójové boby, treska, vaječný bílek, vepřové maso, žitná mouka.
Stručný pracovní postup:
1. Ředění vzorku séra/plazmy (1:101).
2. Dávkování standardů, kontrol a ředěných vzorků.
3. Inkubace 60 min. při laboratorní teplotě.
4. Odsátí a promytí jamek 3 krát.
5. Dávkování Konjugátu.
6. Inkubace 30 min. při laboratorní teplotě.
7. Odsátí a promytí jamek 3 krát.
8. Dávkování jednosložkového substrátu (PNPP).
9. Inkubace 60 min. při laboratorní teplotě.
10. Dávkování Zastavovacího roztoku (H2SO4).
11. Fotometrické měření při 450 nm.
Vyhodnocení testu:
· Vyhodnocení testů potravinových intolerancí umožňuje jednoduchý hodnotící nástroj založený na speciálně navrženém Excelu.
· Výsledky se zobrazí v podobě barevného sloupcového grafu. Zelená značí nízkou, nebo žádnou hodnotu protilátek v krvi a tedy konzumaci bez omezení. Červená naopak indikuje vysokou hladinu protilátek v krvi a nabádá k vyloučení dané potraviny z jídelníčku.